2012. február 3., péntek

Szophoklész:Oedipusz

Nem tudom, kinek hogyan és mit kell olvasnia kötelező olvasmányként, de szerintem minden gimnazistának el kell olvasnia az Oedipuszt. Tehát nézzük:

Cselekmény röviden:
Prologosz: Thábában dögvész pusztít, és a polgárok Zeusz papjának vezetésével, segítséget kérnek Oedipusztól. Oedipusz közli, hogy már el is küldte Kreónt Delphoiba, hogy Apollóntól kérjen tanácsot.
Kreón megérkezik, és Oedipusz kérésére, a nyílvánosság előtt mondja el a jóslatot. A jóslatnak két értelme van: ismerd meg önmagad, és keresd meg Théba előző, meggyilkolt uralkodójának a gyilkosát. Oedipusz azonnal elkezdi a nyomozást, és száműzéssel vagy halállal kívánja büntetni a gyilkost.

Parodosz:A várost a thébai öregek képviselik. A kar az istenek segítségét kéri a a bajok megszűntetéséhez.

Első epeiszodion:Oedipusz kihirdeti a parancsát, a gyilkost rejtegetni nem szabad, ha a tettes önként adja föl magát, csak száműzetés lesz a büntetése. A kutatás sikeressége miatt, Teiresziászhoz fordulnak segítségért. A vak jós, nem akar választ adni a kérdésre, ezért Oedipusz dühös lesz. Haragja arra kézteti Teiresziászt, hogy mandja ki, hogy ő a gyilkos. Oedipusz gyalázásnak veszi a szavakat. Teiresziász ( Oedipusz számára még érthetetlenül) kimondja, hogy ő a bűnös, és anyjával él házasságban.

Első sztaszimon:A kar csak az indulatot hallotta ki, szavaikból. Számukra még mindig Oedipusz a hős, aki megmentette őket a Szfinxtől.

Második epeiszodion: Kreónt meggyanusította korábban, hogy Teiresziásszal szövetkezve, ellene törnek. Kreón a nyilvánosság előtt tisztázza magát a vádakkal szemben. Megjelenik Oedipusz, éles szóváltás történik közöttük, ezek után megjelenik Iikaszté is, aki Oedipusz felesége, és Kreón lánytestvére. Oedipusznak rá kell ébrednie, hogy nem lehet Kreón a tettes, felrémlik benne a gyanú, hogy esetleg ő is lehetett a gyilkos. Kreón a palotába vonul. Iokaszté tovább kérdezi a kart, mi történt, mi az oka az ellentétnek. Iokaszté megpróbálja megnyugtatni Oedipuszt, hogy nem mindig igazak a jóslatok, mivel neki is volt egy fia, de a hegyekbe vitették egy pásztorral, aki őt ott hagyta,  így a gyermek a jóslat szerint, nem ölhette meg az apját, és nem  vehette feleségül az anyját.
 A megemlített helyszín és időpont egyezik avval a gyilkosságéval, amit Oedipusz követett el, mielőtt király lett volna Thébában. Oedipusz rákérdez a hírt hozó szemtanúra is. Egyetlen túlélő maradt a gyilkosságból, a szolga pedig kihelyezését kérte a hegyekbe, hogy pásztorként dolgozhasson. Oedipusz hivatja a pásztort, hogy megtudja valójában egy vagy több gyilkosa volt Laiosznak.

Második sztaszimon:a kar a szavak és a tettek tisztaságáért könyörög, mivel Iokaszté kétségbe vonta Apollón szavait. Oedipuszra pedig egyre jobban ráterelődik a gyilkosság gyanúja. A kar Zeuszhoz könyörög, hogy erősítse az emberek jóslatokba vetett hitét.

Harmadim epeiszodion: Oedipusz szívét annyira ellepte az aggodalom, hogy nem tud nyugodt ésszel gondolkodni, csak Apollón segíthet. A pásztor helyett, váratlanul egy hírnök érkezik Korinthoszból, és közlik hogy meghalt Oedipusz "apja". Iokaszté azonnal küld Oedipuszért. Oedipusz elmondja a jóslatot, hogy megindokolhassa, miért nem foglalhatja el, az őt megillető trónt. A hírnök felvilágosítja, hogy Oedipusz nem volt édesfia Polübosznak. Annak idején maga adta a gyermeket a királyi párnak, miután Laiosz egyik pásztorától átvette a hegyekben. Az a pásztor nem lehet más, mint akinek a jöttét várják, a kar szerint. Iokaszté már mindent sejtett, ezért megpróbálta lebeszélni Oedipuszt a további kutatásról. De Oedipusz redíthetetlen.

Harmadik sztaszimon: A kar abban a hitben ringatja magát, hogy Oedipusz valamilyen nimfa, vagy isteni gyermek leszármazottja.

Negyedik epeiszodion: Megérkezik Laiosz hűséges pásztora. A pásztor vonakodik visszaidézni, Laiosz halálát. Oedipusz azonban vallatóra fogja, és addig abba nem hagyja, míg el nem meséli kinek adta át a csecsemőt, miért és kié volt a gyermek. Oedipusz előtt minden feltárul.

Negyedik sztaszimon:A kar szerint, igazán boldog csak az lehet, akit az istenek ilyen szerencsében részesítenek.

Exodosz:A hírmondó bejelenti Iokaszté öngyilkosságát. Oedipusz örjöngve feltépi az ajtót, Ikoaszté felakasztotta magát.Oedipusz megoldja a királynő kötelét, majd kabátja kapcsait a szemébe szúrja. Majd Oedipusz saját átkának engedve száműzetésbe akar vonulni. A kar iszonyodással vegyes együttérzéssel fogadja Oedipusz sorsát. Ezért meg akarja tudni megvakításának okát. Hiába tudatlanul, de bűnt követett el és vezekelnie kell. Kreóntól száműzetést kér Oedipusz, de Kreón az istenektől szeretne először tanácsot kérni, de Oedipusz hajthatatlan. Kreón gondjára bízza két lányát, majd végső búcsút vesz tőlük.

Szereplők:
Oedipus / Oidipusz
Pap
Kreon
Thébai aggok kara
Tiresias / Teiresziasz
Iokasté / Iokaszté
Hírnök ( khorintoszi pásztor )
Pásztor
Hírmondó

Thábaiban történik, királyi palota előtt


A királyi család

2 megjegyzés: