2012. március 23., péntek

Odüsszeia- Szereplők és a fontosabbaknak a jellemzésük

Odüsszeusz
A történet központi szereplője a névadó, azaz Odüsszeusz. Társaiért vállal felelősséget, ami azért érdekes, mivel haragja elpusztította az akháj sereget is. Tényleg megakarja menteni a társait, Kirké szigatén egy évet raboskodik a társaiért, csak hogy mondjak egy példát. A kérőkkel erős ellentétet állít fel Homérosz: a kérők elpuhult, hitvány nép, akik gyakorta hősködnek, de tetteik gyengék. Míg Odüsszeuszra 20 év után is emlékeznek és hűek hozzá. Jelleme és fizikuma kiváló, egyetlen negatív tulajdonsága a mérhetetlen kíváncsiság. Ezt bölcs előrelátással kompenzálja. Ész, leleményesség, kitartás és emberi jóság jellemzi. Leggyakoribb jelzői: leleményes Odüsszeusz, tűrő lelkű Odüsszeusz.

Pénelopé
Odüsszeusz hű felesége, bátran kijelenthető, hogy a női hűség példaképe. Leleményessége vetekszik Odüsszeuszéval. ( Laertész halotti leple, melyet minden éjszaka lebont, mivel azt mondta az erőszakos kérőknek, hogy addig nem válszt közülük, míg be nem fejezte apósa halotti takaróját) Odüsszeusz távollétében lelke megedződött, kitartóbb és találékonyabb lett.

Télemakhosz
Télemakhosz esetében az Odüsszeia egy fejlődéstörténet. Fiúból férfivá érik, hogy méltó utódja és társa lehessen apjának a bosszú idején. Pallasz Athéné segíti az úton. Útja hasonló mint Odüsszeuszé, csak rövidebb és kevésbé veszélyekkel teli. A mű elején, mig nem ismeri apja teljes történetét, kissé csalódott, hogy nem egy olyan hős fia, aki hazatért a trójai háborúból.

Antinoosz
A kérők között a legerőszakosabb. Őt éri utol először Odüsszeusz bosszúja. Halálos nyilával torkon lőtte.

Eumaiosz
Odüsszeusz és Pénelopé hű szolgája, az öreg kondás. Az ő kunyhójában száll meg először a koldus álruhába öltözött Odüsszeusz, és itt találkoznak Télemakhosszal is. Titoktartásával és hűségével segíti a leszámolást.

Eurükleia
Odüsszeusz régi dajkája felismeri a koldusnak öltözött Odüsszeuszt, mivel Pénelopé megkéri, hogy mosdassa meg a koldus lábát, ahol felfedezi egy vadkan ejtette régi sebnek a helyét. Odüsszeusz ekkor torkon ragadja, így esketi titoktartásra. Titoktartásával és hűségével ő is hozzájárul a sikerhez.

Meneláosz
Spárta királya az ő felesége Heléné, a trójai háború egyik kiváltó oka. Mesél Télemakhosznak apja erényeiről.

Nesztor
Odüsszeusz egyik harcostársa.

Kalüpszó nimfa
Egy tengeri nimfa, néreusz leánya. Ogügié szigetén tartotta fogságban Odüsszeuszt 7 éven keresztül, szépségével és varázserejével láncolva magához. Végül elengedte az istenek parancsára.

Alkinosz
Alkinosz király hajója vitte végül haza Odüsszeuszt Ithakára. Felesége Artété is szerepel a műben. Lánya Nauszikaá kísérte apja palotájába a fáradt Odüsszeuszt. A phaiák királya, vendégszeretetéről híres, így Odüsszeusz érkezését is lakomával ünnepelte meg.

Polüphémosz
Egy küklopsz, aki Poszeidon fia. Odüsszeuszt és 12 társát fogságba ejtette, és 6-ot megevett belőlük. Odüsszeusz leitatta és kiszúrta a szemét, így juhainak hasára kapaszkodve megmenekültek a barlangjából.

Laisztrügonok
Emberevő óriások akik a történet elején megették Odüsszeusz hadát, csak a vezérhajót meghagyva.

Kirké
Egy varázslónő, aki Odüsszeusz embereit disznóvá változtatta. Odüsszeuszon nem fogott a varázslat, mivel megvédte a molü-hagyma. Odüsszeusz kényszerítette, hogy engedje el őket. Kirkének az volt a kikötése, hogy egy évig maradjanak nála. Ez idő alatt Kirkének lett egy fia Odüsszeusztól, Télegonosz.

Teiresziász
Ugyanaz a Teiresziász mint az Antigonéban és az Oedipusz királyban. Odüsszeusz megtudta az alvilági árnyától, hogy mi lesz a jövője. Látogatása, Kirkénél töltött ideje alatt volt.

Odüsszeusz édesanyja
Odüsszeusz utáni vágyakozásába pusztul bele.

Szirének
Régen szép nők voltak, akik egy átok miatt félig madártestű, emberevő szörnyekké változtak. Homérosz verziója szerint ketten voltak. Odüsszeusz emberei fülét viasszal dugatta be, magát pedig az árbochoz kötöztette, mivel kíváncsi volt a hangjukra.

Szkülla
6 fejű 12 lábű tengeri szörny, aki átellenben él a Kharübdisszel, az örvénnyel. Odüsszeusznak sikerült kijátszania őket, kevés veszteséggel.

Aiolosz
A szelek ura. segítette Odüsszeuszt azzal, hogy zsákba kötötte az ártó szeleket, melyet Odüsszeusznak adott.

További szereplők: Zeusz, Pallasz Athéné, Hermész, Héliosz, Poszeidon

16 megjegyzés:

  1. IMÁDLAK *.*
    Még az Iliászt is lehet kérni? Valamit a cselekményéről, mert képtelen vagyok felfogni :))

    VálaszTörlés
  2. Szívesen. Majd az Iliászt megoldom:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, sokat segített! :)

    VálaszTörlés
  4. Válaszok
    1. köszi kellet a tételekhez és ezt ajánlották és igazuk volt(:

      Törlés
  5. Odüsszeusz tulajdonságait ki tudod nekem fejteni? miért eszes miért kiváncsi miért cseles miért ravasz?

    VálaszTörlés
  6. Odüsszeusz anyját Antikleiának hívják

    VálaszTörlés
  7. elég fos. sok a hiányosság.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó film, már úgy 1998 környékén ledöbbentett a film látvanya , kalandja ....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valaki tudja ,hogy ki alakitotta kirkét az odüsszeuszban

      Törlés
  9. köszönöm így kőnyebb volt

    VálaszTörlés
  10. Nausziká kimaradt
    meg még egy csomóan

    VálaszTörlés
  11. még 10 év eteltével is sokat segítettél, köszi :D

    VálaszTörlés